Panel użytkownika

Zarejestruj się!

Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?

Renegocjacja konkordatu, co o tym sądzicie?
(1 viewing) (1) Guest
O wszystkim
Go to bottomPage: 1
TOPIC: Renegocjacja konkordatu, co o tym sądzicie?
Renegocjacja konkordatu, co o tym sądzicie? 2 Years, 8 Months ago Karma: 0
Ostatnie miesiące dowiodły, że Kościół Katolicki ma za nic polskie prawo, co było dość szeroko dyskutowane w internecie, a nieco mniej w tzw. poważnych mediach. Sprawa przekazywania danych osobowych uczniów przez katechetów (na polecenie kurii) została jednak przez kuratorium i prokuraturę zamieciona pod dywan.

Dziś, jak przy okazji każdych wyborów, Episkopat Polski dał o sobie znać, instruując wyborców, aby głosowali na tych, którzy w pełni realizują naukę Kościoła. W przypadku Polski oznacza to sugestię głosowania na Annę Sobecką, Marka Jurka czy im podobnych ludzi, o których nie da się powiedzieć, że leżą im na sercu prawa obywatelskie czy demokracja.

Ponieważ takich inicjatyw kościelnych jest jednak trochę, zaczynam odczuwać potrzebę ograniczenia wpływów Kościoła w Polsce i mam nadzieję, że nie jestem w w tym odosobniony.

Dlatego uważam, że potrzebna jest renegocjacja Konkordatu w zakresie nauczania religii w szkołach, tak na początek.

Nie sądzę tak dlatego, że chcę w jakikolwiek sposób ograniczyć prawa Kościoła, ale dlatego, że nauczanie religii w szkołach stwarza ryzyko łamania praw obywatelskich, czego dowiodła nam sytuacja z Gdańska. Poza tym, myślę że dla samego Kościoła będzie lepiej, jeśli nauczanie religii przeniesie się do salek katechetycznych w formie np. szkółki niedzielnej.

No i najważniejsza rzecz dla mnie - na powrocie katechez na ich miejsce skorzysta też państwo, w formie miliarda złotych oszczędności.

To jak, robimy coś z tym, czy dalej będziemy siedzieć z założonymi rękoma i patrzeć jak Kościół nas wykorzystuje?

Źródło:
lewysierpowy.blox.pl/2009/05/Akcja.html
www.racjonalista.pl/kk.php/s,1809
asdas
Senior Boarder
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
The administrator has disabled public write access.

Go to topPage: 1